Hoppa till innehåll

Vad är stryktipset?

bakom Europatipset

På lördag är det Stryktipset

Stryktipset är en självklar del av den svenska folksjälen. Varje vecka har alla fotbollsintresserade som vana att lämna in stryktipskupongen senast på lördag eftermiddag. Sedan sitter vi klistrade vid Tv:n och följer dagens matcher med spänning. Varje gång det plingar till i rutan kikar vi förväntansfullt på tipskupongen, och räknar antal rätta matcher. Med mycket skicklighet och en gnutta tur så prickar vi in 13 rätt, och kammar hem storvinsten.

Spela på Stryktipset

Stryktipset har varit en del av Svenska Spels spelutbud sedan 1934, och är kanske det mest kända varumärket för tips och spel. Med spel på Stryktipset följer vi tretton matcher i toppklass, mestadels från Engelska Premier League, men ibland också Allsvenskan.

Hur spelar jag Stryktipset?

Stryktipset går ut på att spelaren tippar utfallet i 13 matcher, där 13 rätt innebär högsta vinst, men vinstutdelning börjar redan vid 10 rätt. Varje match har tre olika utfallsmöjligheter: vinst, förlust eller oavgjort, eller 1 x 2.

På tipskupongen går det att välja hur många veckor som just den tipsraden är giltig. Då frångår spelaren all logisk utvärdering av omgångens matcher och hoppas på ren slump att en förbestämd tipsrad ska bli en vinnare i kommande veckor. Spelaren väljer om tipsraden gäller för en vecka, fem veckor, eller tio veckor framöver.

Europatipset andel

Hur mycket kostar det att spela på Stryktipset?

På ytan är det väldigt enkelt att spela stryktipset. Varje tipsrad kostar 1 krona, med 2 rader som minimum per kupong. Den vanligaste spelformen på Stryktipset är någon form av systemspel, med hel- och halvgarderingar. Systemspel är dyrare men chansen att vinna är betydligt högre, beroende på systemets storlek.

Europatipset andel

Åldersgräns

En spelare måste vara fyllda 18 år för att kunna lämna in en kupong online eller via ett lokalt ombud.

Stryktipset

Så spelar du Stryktipset

En spelare måste vara medlem i Svenska Spel för att spela på Stryktipset. Antingen via Svenska Spels hemsida, eller via ett spelkort som används hos ett lokalt ombud.

Det finns flera olika variationer av spel på stryktipset. Det kan vara väldigt enkelt, men också lite mer komplext. Nedan kikar vi närmare på de olika spelalternativen för spel på Stryktipset.

Spela stryktipset med enkelrader

Det mest grundläggande sättet att spela stryktipset är genom enkelrader. Det innebär att varje match på kupongen tippas 1, x eller 2, med hopp om 13 rätt. För spel med enkelrader är två tipsrader minimum per kupong, det innebär två kronor som insats. Ju fler enkelrader som spelas, ju svårare blir det att rätta. Exempelvis, en kupong med tio tipsrader, har således tio tipsrader som måste rättas. Det blir en ganska arbetsam uppgift, speciellt om resultaten följs live och spelaren vill veta hur många rätt kupongen har efter varje resultatförändring.

Spela stryktipset med systemspel

Systemspel är betydligt mer populärt då vinstchansen är betydligt högre och enklare att följa live, men är också dyrare.

Systemspel är enkelt att följa eftersom det endast är en rad att följa. Jämfört med en kupong med 10 enkelrader, vars utveckling nästan är omöjlig att följa under pågående match. Förändras resultatet i en match, krävs en djupanalys i alla 10 tipsrader samtidigt för att se hur många rätt man har för stunden.

Oddset Powerplay

Stryktipset - M-System

M-System tillåter spelaren att skapa en tipsrad med spikar, halvgarderingar och helgarderingar. Max antal rader för en tipsrad är 41 472 rader, motsvarande 9 halvgarderingar och 4 helgarderingar. För att räkna ut summan av tipsraden multipliceras samtliga garderingar. På baksidan av stryktipskupongen och på Svenska Spels hemsida finns en mall som ingående förklarar system och kostnaden för de olika garderings-kombinationerna.

Stryktipset - R-System

R-system påminner till viss del om M-system, men ett spel har billigare kostnad och färre antal tipsrader. Färre rader innebär lite högre vinstchans, men samtidigt en potentiellt lägre vinstsumma. Spelaren ska hålla utkik efter nyckelrader som publiceras på Svenska Spels hemsida. Spelaren måste vara helt införstådd i spelets garanti, då R-System möjliggör antingen 10, 11 eller 12 rätt som garanti.

Stryktipset - U-System

U-System är ytterligare en variant av ett reducerat spel på Stryktipset. Här kan du i större utsträckning påverka nyckelraderna, i synnerhet hur tecknen distribueras över tipskupongen. U-System garanterar spelaren 13 rätt om utgångstecknen och matcher som inte är garderade prickas in.

Stryktipset Xperten

Om du inte har full koll på omgångens lag och matcher kan du överlämna beslutfattandet till Stryktipset Xperten. Det innebär att Svenska Spels egna tipsexperter, som med god insyn i helgens tipsomgång, väljer ut tipsraden. Spelaren väljer endast system och insats, så sköter Stryktipset Xperten resten.

Stryktipset - Andelsspel

Andelsspel, eller bolagsspel, är en spelform där spelaren köper en andel i ett större system. Det innebär en ökad vinstchans i kombination med begränsad insats. Vinsten fördelas utefter storlek på spelarens insats.

Stryktipset Joker - med lotto

Om du vill krydda till ditt Stryktips kan du välja Joker som tillägg till din kupong. Detta sker i samband med lördagens lottodragning. Lyckas spelaren med konststycket att pricka in samtliga sju siffror är belöningen 10 miljoner kronor. Utdelning sker också för 6, 5, 4, 3 och 2 rätt. Spelaren väljer 10kr, 20kr eller 30kr som insats intill avdelningen för Joker på kupongen. Antingen genereras Jokersiffror automatiskt eller så väljer spelaren sina tursiffror manuellt.

Spela tillsammans med andra

Stryktipset - Rättning, Vinst och Utdelning

Nedan tar vi oss en titt på hur spelaren på bästa sätt rättar sin kupong och tar reda på eventuell utdelning.

Stryktipsets vinstsumma fördelas enligt följande:

40% går till alla spelare som har prickat in 13 rätt

15% går till spelare med 12 rätt

12% går till spelare med 11 rätt

25% går till spelare med 10 rätt

Det är alltså tillräckligt med 10 rätt för att eventuellt vinna pengar på Stryktipset, så länge inte allt för många kuponger har 10 rätt.

Hur rättas Stryktipset - rätta med liverättning?

Antingen tar spelaren med kupongen till ett lokalt ombud och ber om att få den rättad. Däremot, om kupongen lämnas in på nätet blir den rättad digitalt.

Liverättning Stryktipset

Stryktipset har också en digital live-rättning som uppdateras löpande under pågående matcher, som kontinuerligt visar antal rätt på varje spelad kupong.

Om det visar sig att matchresultaten är väntade finns det sannolikt många korrekta spelkuponger som ska dela på vinstsumman. I vissa fall innebär det att utdelning på 10 rätt uteblir helt. För att det ska bli utdelning på 10 rätt måste vinstsumman vara minst 10kr, annars överförs vinstsumman till nästkommande helgs jackpottomgång.

Ensam vinnare på Stryktipset - Vinstgaranti på 10 miljoner kronor

År 2010 införde Svenska Spel en vinstgaranti, där en ensam vinnare med 13 rätt belönas med en ansenlig summa av 10 miljoner kronor. Utdelningen har inte påverkat Stryktipsets traditionsenliga fördelning, där spelarna får tillbaka 65% av insatsen och Svenska Spel får behålla resterande 35%.

Stryktipset - En uppsjö av tipsexperter

Nästan varje tidning, tv-studio och hemsida om fotboll har en eller flera experter som delar med sig av sin kunskap om helgens kommande matcher – Men, vem ska man tro på? – Det är naturligtvis ett personligt val beroende vilken expert som spelaren anser vara bäst. Dessutom finns det väldigt mycket gratis statistik att tillgå som blottlägger alla lags styrkor, svagheter, borta- och hemmaform m.m. Det finns även mycket intressant kunskap att ta del av på stryktipset blogg.

Det finns på förhand, lätta och svåra rader, som påverkar hur många likformiga tipsrader som spelas. Om en tipsrad på förhand anses väldigt lättippad, blir experternas tipsrader sannolikt ganska lika, och vise versa. På så sätt har en svårtippad tipsrad sannolikt en relativt stor spridning av tippade resultat, där tipsraden präglas av ovisshet snarare än övertygelse. Följaktligen finns troligtvis väldigt få, om ens någon, vinnare med 13 rätt denna omgång.

Lever favoriterna upp till förväntningarna, eller sker skrällar?

Infriar storlagen favoritskapet och vinner sina matcher, har sannolikt majoriteten av alla tipskuponger många korrekta resultat. Eller så sker skrällar, där storlagen är sårbara av olika orsaker och inte spelar på topp. Det sker också Ibland att de mindre lagen prickar formtoppen och överträffar sig själva och tar poäng, och rensar bort många kuponger i kampen om 13 rätt.

Det gäller att bilda sig en uppfattning om människans psykologi och gruppbeteende i olika förutsättningar. Där människans psykologi är betydligt lättare att förutse än 13 rätt på Stryktipset. En spelare kan medvetet positionera sig i en enskild match som majoriteten av alla spelare, eller göra precis tvärt om.

En spelare kan exempelvis tänka taktiskt och överväga att spela på Manchester City som vinnare mot Everton på hemmaplan, när 95 procent av kupongerna har spikat en hemmavinst. Eller välja att gardera kupongen med förväntan att City tappar poäng, då rensas väldigt många kuponger bort från kampen om 13 rätt. Givetvis är sannolikheten att City tappar poäng väldigt låg, då de för närvarande inte tappar många poäng, vare sig på bortaplan, än mindre på hemmaplan.

Mer om vilken stryktipset strategi som är bäst?

Vana stryktipsspelare upptäcker snabbt att den mest logiska tipsraden sällan inträffar, istället sker flera oväntade skrällar, samt några nya gråa hårstrån på köpet. En stryktipsrad är alltid en avvägning mellan att välja potentiella spikar och skrällar. Dessutom är varje veckas tipsrad helt unik, med nya förutsättningar och statistiska sannolikheter att brottas med. Eftersom utfallet inte går att lista ut på förhand, så finns egentligen inte några bra eller dåliga strategier. Det är snarare så att olika strategier tillämpas för olika scenarier, som med jämna mellanrum inträffar. På så vis kan spelaren kryssa i matcher helt enligt expertutlåtanden och statistisk sannolikhet med idel favoritsegrar.

Stryktipsets många spelkombinationer är noga uträknade och är klara på förhand. Låt oss säga att en spelare helgarderar alla 13 rader för att få 13 rätt blir kupongens kostnad 1594323kr. Den summan är högre än genomsnitts-utdelningen på 13 rätt och spelaren skulle över tid gå med förlust.

Lämna in Stryktipset hos ett spelombud, eller online?

Förr i tiden så var spelaren tvungen att besöka ett lokalt ombud för att lämna in en stryktipskupong. Det går fortfarande att göra för den som önskar. Eller så lämnas kupongen in online på Svenska spels hemsida. Det enda som krävs för de båda alternativen är ett medlemskap hos Svenska spel.

matcher lottas på Europatipset
Spela reducerat på Europatipset

Stryktipset är en del av svensk sportkultur

Stryktipset är en starkt bidragande orsak till varför svenskar sedan länge har förkärlek till den engelska fotbollen. Det är en sentimental anknytning som förmedlas vidare från en generation till nästa, och cementeras allt djupare in i den svenska folksjälen.

Fram till relativt nyligen förknippar vi engelsk fotboll med blöta och leriga planer, hårt och fysiskt spel, där 22 leriga fotbollskämpar frenetiskt jagar en fotboll i 90 minuter. Det är kanske inte är den mest estetiskt vackra fotbollen som finns att tillgå, men om den svenska fotbollsentusiasten får välja, är och förblir engelsk fotboll det självklara valet.

Idag är både fotbollsplaner, spel och fotbollsspelare betydligt renare, och den skitiga engelska fotbollskrigaren har förbytts mot en mer glamorös framtoning som mer liknar Green Room från en deltävling i Melodifestivalen. Oavsett vilken skepnad den engelska fotbollen tar sig i framtiden, så kommer Stryktipset alltid att gå i dess fotspår och veckovis erbjuda en kupong med 13 matcher.

Vanliga frågor och svar om Stryktipset

Hur stor är chansen att vinna på Stryktipset?

Om en spelare får 10 av 13 rätt finns eventuellt en liten vinst, beroende på hur många spelare som fick tio rätt. Vinstsumman är givetvis högst med alla 13 rätt, och påverkas mycket av hur förväntade resultaten är i de 13 matcherna. Om resultatens förväntningarna på infrias förhand, har sannolikt många spelare tretton rätt. Det innebär att vinstsumman slås ut på många vinnare och blir sedermera relativt låg. Däremot, om det sker många skrällresultat, återfinns kanske bara några få vinnare med tretton rätt, men vinstsumman är betydligt högre som följd. En del omgångar saknar helt någon vinnare med tretton rätt. Då överförs vinstsumman till nästkommande helgs Stryktipsomgång, en Jackpottomgång, med extra stor vinstsumma.

Vad kostar det att spela på Stryktipset?

Det kostar från en krona per rad och du väljer själv hur många rader du vill spela. Spelar du mer avancerade system blir din kupong dyrare, men din chans till vinst ökar också.

Hur spelar man på Stryktipset?

På en Stryktipskupong finns helgens 13 tipsmatcher. Spelaren tippar utfallet i varje match, 1×2 (vinst, förlust eller oavgjord), och räknar samman antalet korrekt tippade matcher. Får spelaren 10 rätt eller fler, väntar eventuellt utdelning.

Hur gör man för att få 13 rätt på Stryktipset?

Det krävs mycket skicklighet, men också ganska mycket tur. Det är vanligt med skrällresultat på Stryktipset som ställer till det för många spelare. Skrällar sker i viss mån nästan varje omgång, men det är svårt att förutse i vilken match.

Är det skatt på Stryktipset?

Stryktipset tillhandahålls i Sverige, en stat inom EES, vilket innebär att vinsten är fri från beskattning.

Hur får spelaren en T-shirt med skriften ”13 rätt” vid 13 rätt på Stryktipset?

Endast spelare som lyckas pricka in 13 rätt har förmånen att beställa en ”13 rätt” T-shirt. Det innebär ett mycket begränsat utbud, med hög status och prestige att bära ett sådant exklusivt klädesplagg.

Tippa säkert eller satsa på skrällar?

Om en spelare skapar en kupong som är baserad på hög statistisk sannolikhet blir den eventuella vinstsumman sannolikt begränsad. Eftersom alla spelare har tillgång till exakt samma statistik som förespråkar samma slutsats. Å andra sidan, väljer spelaren en tipsrad med många skrällar som trotsar statistisk sannolikhet, blir en eventuell vinst betydligt större, samtidigt som vinstchansen blir mindre. På sätt och vis skapas ett internt spelmönster av alla spelare, där den enskilda spelaren kan positionera sin tipsrad med- eller mot strömmen, beroende på hur väntad en tipsrad är. På så sätt påverkas eventuell vinstsumma relativt till pottens storlek.